Olika bingospel

Det finns ett antal olika varianter av bingo att spela, den allra vanligaste här i Sverige är den klassiska skandinaviska 75-bollarsbingon. Den går till så att man har brickor där det är ett rutmönster med 25 rutor, 5 vågräta och 5 lodräta. I varje ruta finns ett slumpmässigt valt nummer mellan 1 och 75. Det gäller att få fem markerade rutor i rad först och ropa Bingo när man får det för att vinna.

Spelet går till så att man köper en bricka eller flera att spela med, sedan när alla köpt brickor drar spelet igång. Då är det en bingoutropare som drar nummer slumpmässigt mellan 1 och 75 och ropar ut. Man kan säga att detta är grundformen för bingo och att alla andra varianter är just varianter på denna typ av bingo. Vi spelar även brittisk bingo i Sverige, det är den så kallade 90-bollarsbingon. Den heter naturligtvis så för att man spelar med nummer mellan 1 och 90 samt att det är 90 nummer som dras. Denna variant är lite annorlunda på grund av att man på brickorna har ett rutnät som är 3×9. Varje rad har 5 numrerade rutor och 4 tomma.

Det finns även större Bingobrickor med sex mindre på varje bricka där de mindre har samma storlek som en vanlig. Här är numren utplacerade på hela den stora brickan och man markerar därför i alla 6 del-brickorna när man spelar med dessa.

Man kan även spela Amerikansk bingo, den går till på precis samma sätt som den klassiska förutom att man i mitten av brickan har en tom ruta. Den rutan fungerar som en slags joker och kan vara vilket nummer som helst. På ett sätt kan man alltså säga att den redan är ifylld. En väldigt populär variant av bingo i Sverige är Mönsterbingo, där går det inte ut på att få fem i rad eller en full bricka utan man ska istället få ihop till ett förutbestämt mönster för att vinna.

Var inte rädd för att prova nya varianter av bingo, det är ingen variant som är särskilt svår att lära sig och det är alltid roligt att prova något nytt.